Tips Mengekalkan Nutrisi dalam Makanan yang di Masak

14/01/2014

Tips Mengekalkan Nutrisi dalam Makanan yang di Masak


Vitamin diperlukan bagi membantu melancarkan atau melengkapkan aktiti-aktiviti badan. Kehadiran vitamin amat penting bagi membenarjan tindakbalas kimia berjalan dengan sempurna.

Vitamin dan mineral senang musnah semasa berlakunya proses penyediaan makanan.

1.Memendekkan masa memasak sayur-sayuran seboleh mungkin.

2. Masak dengan cara kukus.

3.Apabila hendak merebus sayur-sayurann masukkakan sayur-sayuran selepas air mendidih dan air secukupnya, memadai untuk sayur tenggelam.

4. Pastikan sayur-sayuran hijau tidak ditutup dan sayur-sayuran yg mempunyai rasa yg kuat tidak ditutup dengan penutup semasa direbus.

5. Jangan tambahlan baking soda dalam sayur-sayuran kerana ia boleh menyebabkan teksturnya hancur dan boleh kehilangan nutrisi.

6. Basuh sayur-sayuran sebelum digunakan dan elakkan direndam dalam air.

7. Elakkan memotong sayur-sayuran dalam saiz yang kecil.

8. Bagi sayuran dalam tin, didihkan cecairnya terlebih dahulu.

9. Singkatkan masa bagi sayur-sayuran yg dimasak menggunakan microwave.

Jika anda masih rasa was2 atau bimbang anak2 tidak menerima cukup nnutrisi , berilah anak anda supplement. MEAL SHAKES lengkap dengan vitamin dan mineral penting untuk anak anda.

 * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

 Untuk keterangan lanjut sila hubungi saya: Siti Sarah Mohamad Nor 
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 860157 ] 
♥ Contact No :017 202 3543 
♥ Emel : ladysara84@yahoo.com

0 comments :

Post a Comment

KLIK DI SINI UNTUK BELIAN SECARA ONLINE!

Contact Form

Name

Email *

Message *