Tips Memerah Susu Ibu Dengan Tangan

05/03/2016

Tips Memerah Susu Ibu Dengan Tangan


Assalamualaikum...
Ibu-Ibu digalakkan meneruskan penyusuan susu ibu sehingga bayi berumur 2 tahun disamping memperkenalkan makanan pelengkap selepas bayi berumur 6 bulan / 180 hari. Bagi menjayakan penyusuan selepas 6 bulan, susu ibu perlu diperah. Susu ibu perlu diperah bagi tujuan.
  • Melegakan bengkak payudara atau saluran susu yang tersumbat.
  • Membekalkan susu kepada bayi yang terpisah dari ibunya.
  • Mengekalkan dan meneruskan penyusuan susu ibu bagi ibu yang bekerja.
  • Meningkatkan penghasilan susu.
  • Membekalkan susu kepada bayi yang sakit dan bayi pramatang yang belum bersedia menghisap susu ibu.

Teknik Memerah Susu Ibu Dengan Tangan

  1. Basuh tangan dengan bersih.
  2. Duduk dalam keadaan yang selesa dan urut payudara perlahan-lahan.
  3. Letakkan ibu jari dari sebelah atas payudara berdekatan areola dan jari yang lain di bawah seperti dalam gambar 1.
  4. Tekan payudara ke belakang ke arah dada, perlu tekan kawasan hitam payudara (areola) seperti gambar 2 dan picit serentak untuk memerah dalam bekas bersih seperti gambar 3.
  5. Ulang beberapa kali mengikut pusingan untuk mengosongkan semua bahagian payudara seperti dalam gambar 4. 
  6. Perah setiap payudara 5 hingga 10 minit secara bergilir. Setelah selesai memerah, sapukan beberpa titik susu ke atas puting dan keringkan puting.
Tips Memerah Susu Ibu Dengan Tangan, Ibu Menyusu, Susu ibu, kepentingan meneruskan penyusuan susu ibu selepas 6 bulan, Teknik Memerah Susu Ibu Dengan Tangan, Cara Minyampan Susu Ibu Perahan, Cara Mencairkan Susu Perahan, Cara Memberi Susu Ibu Perahan Kepada BayiTips Memerah Susu Ibu Dengan Tangan, Ibu Menyusu, Susu ibu, kepentingan meneruskan penyusuan susu ibu selepas 6 bulan, Teknik Memerah Susu Ibu Dengan Tangan, Cara Minyampan Susu Ibu Perahan, Cara Mencairkan Susu Perahan, Cara Memberi Susu Ibu Perahan Kepada Bayi


Tips Memerah Susu Ibu Dengan Tangan, Ibu Menyusu, Susu ibu, kepentingan meneruskan penyusuan susu ibu selepas 6 bulan, Teknik Memerah Susu Ibu Dengan Tangan, Cara Minyampan Susu Ibu Perahan, Cara Mencairkan Susu Perahan, Cara Memberi Susu Ibu Perahan Kepada BayiTips Memerah Susu Ibu Dengan Tangan, Ibu Menyusu, Susu ibu, kepentingan meneruskan penyusuan susu ibu selepas 6 bulan, Teknik Memerah Susu Ibu Dengan Tangan, Cara Minyampan Susu Ibu Perahan, Cara Mencairkan Susu Perahan, Cara Memberi Susu Ibu Perahan Kepada Bayi

Cara Minyampan Susu Ibu Perahan

Berikut adalah cara penyimpanan Susu Ibu Perahan mengikut suhu dan jangka hayat susu ibu perahan untuk bayi normal dan bayi sakit.  

1. Suhu bilik (25 darjah celcius- 37 darajah celcius)   

Bayi normal - 4 jam
Bayi sakit - 4 jam

2. Bilik berhawa dingin (15 darjah celcius-25 darjah celcius) / kurang 15 darjah celcius)

Bayi normal - 8 jam / 24 jam

3. Pembekuan dalam peti sejuk (1 pintu)

Bayi normal  - < 8 hari
Bayi sakit - 48 jam

4. Pembeku peti sejuk 2 pintu

Bayi normal - 3 bulan
Bayi sakit - 3 bulan

5. Susu telah cair/ nyahbeku dan disimpan di dalam chiller   

Bayi normal - 24 jam (tidak boleh dibekukan semula)
Bayi sakit - 12 jam (tidak boleh dibekukan semula) 

Cara Mencairkan Susu Perahan

  1. Cairkan susu beku perlahan-lahan  di bawah air yang mengalir.
  2. Letakkan dibahagian peti sejuk dingin semalaman.
  3. Bila sudah cair, rendamkan dalam mangkuk berisi air suam untuk dihangatkan.
  4. beri kepada bayi dengan menggunakan sudu atau cawan kecil. 

PERINGATAN !!!

Jangan panaskan susu ibu perahan dengan microwave atau atas api dapur gas.

Cara Memberi Susu Ibu Perahan Kepada Bayi

  1. Latihan boleh dimulakan seawal bayi berumur 4 minggu. Dapatkan pembantu untuk melatih bayi minum susu ibu perahan.
  2. Beri bayi minum melalui cawan sejam awal daripada waktu biasa supaya bayi tidak terlalu lapar dan marah.
  3. Posisikan bayi duduk dalam keadan menegak 90 darjah kemudian condongkan sedikit di atas ribaan ibu ampu belakang, kepala leher dan punggung bayi.
  4. Sentuhkan cawan berisi susu ibu menyentuh bibir bayi dan condongkan sehingga susu mencecah lidah, bayi akan mula menjilat dan menelan perlahan-lahan.   
InsyaAllah dengan teknik pemerahan susu ibu yang betul dapat membantu ibu-ibu meneruskan penyusuan susu ibu selepas bayi 6 bulan khasnya kepada ibu-ibu yang terpaksa bekerja. InsyaAllah jika kita fikr mudah, pasti jalan yang kita lalui juga mudah. Sentiasa berfikiran positif dalam menjayakan penyusuan susu ibu ini. Saya doakan semoga ibu-ibu yang membaca tips saya ini dan semua ibu-ibu menyusu mencapai penyusuan sehingga 2 tahun. Jika anda perlukan nasihat, jangan segan-segan hubungi saya. InsyaAllah saya bantu mengikut pengalaman saya menyusukan anak saya lebih 2 tahun. 
 
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Untuk order "Produk Shaklee" klik sini 
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=7f018eb7b301a66658931cb8a93fd6e8
Selepas order hubungi kami untuk mendapatkan cara makan yang betul serta konsultasi secara berterusan.

Dengan pembelian VIVIX LEBIH DARI SEBOTOL anda bakal mendapat KEAHLIAN PERCUMA!!!

Untuk Daftar Ahli klik sini
http://ladysara84.blogspot.com/p/register-form.html
Untuk keterangan lanjut sila hubungi saya: 
Siti Sarah Mohamad Nor 
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 860157 ] 
♥ Contact No :017 202 3543
 ♥ Emel : ladysara84@yahoo.com 

 atau isi form di bawah:
Name:
Email Address:
Massage

Create a web form here

KLIK DI SINI UNTUK BELIAN SECARA ONLINE!

Contact Form

Name

Email *

Message *